Klasik görüş yalnızca iki zekâ türü tanımlamaktadır; bunlar Dilsel/Sözel Zekâ ve Mantıksal/Matematiksel Zekâ’dır.
Mevcut eğitim sistemi klasik görüş üzerine kurulu olduğu için dilsel ve matematiksel alanın dışındaki zekâları deyim yerindeyse adeta harcamaktadır. Bir penguenden kartallar gibi uçması, bir pandadan şempanzeler gibi ağaçların tepelerinde dolaşması, bir köpekbalığından köpekler gibi koşmasını istemek saçmadır. Bu nedenle Çoklu Zekâ Teorisi herkesin kendi zekâ türüne göre öğrenmesi gerektiğini savunmaktadır.
Amerikalı profesör Howard Gardner tarafından geliştirilen Çoklu Zekâ Teorisi’ne göre insanda iki değil, sekiz tür zekâ vardır. Gardner’ın, "Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı" adlı kitabında topladığı çalışmaları eğitimin yanı sıra birçok alanda bir devrim yaratmıştır.
Gardner şunu savunmaktadır: "Her öğrencinin kolaylıkla öğrenebileceği bir yol mutlaka vardır. Yine öğrencinin ne kadar çok öğrenme zorluğu çekse de mutlaka yetenekli olduğu bir beceri alanı vardır. Önemli olan eğitimcilerin ve ailelerin çocuklarının ilgi ve yetenek alanlarını dikkatle gözlemleyerek, onların kendilerini güçlü hissettikleri yollarla bu çocuklara güven desteği vererek öğrenme süreçlerine yardımcı olabilmektir."
Çoklu Zekâ Sistemi, sekiz ayrı zekâ türünü hesaba katmaktadır. Her zekâ türünün öğrenme stratejileri birbirinden farklıdır.
Zekâ Türleri
1.Dilsel/Sözel Zekâ
2.Mantıksal/Matematiksel Zekâ
3.Müziksel/Ritmik Zekâ
4.Görsel/Uzaysal Zekâ
5.Bedensel/Duyusal Zekâ
6.Sosyal/Bireyler Arası Zekâ
7.İçsel/Özedönük Zekâ
8.Doğacı Zekâ
Yapılandırmacı Yaklaşımı “herkesle anladığı dille konuşmak” diye özetleyebiliriz. Tabi herkesin anladığı dili, zekâ türleri olarak yorumlamalıyız.
"Çoklu Zekâ Envanteri"ni online haline getirdik. Söz konusu envanteri www.akillidershane.org/cokluzekaenvanteri.php adresinde online olarak kendinize uygulayarak zeka profilinizi çıkarabilirsiniz.
8 Zekâ Türünde Kullanılabilecek Kolay Öğrenme Stratejilerine www.akillidershane.org daki yazılarımda yer verdim.

Bu haber 2422 defa okundu.- Habere ait resim yok        Geri Dön